Papa Siksto V. bio je Hrvat

Na tribini Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Kupola Svetoga Petra u Rimu književnik Ivan Golub je izjavio kako je graditelj crkve papa Siksto V. bio hrvatskoga podrijetla.

"U tajnom vatikanskom arhivu sam pronašao dokumente koji svjedoče o hrvatskom podrijetlu pape Siksta V.", rekao je Golub dodavši kako je njegov otac s hrvatske obale Jadrana otišao u Italiju. Golub je podsjetio kako se tamo oženio Talijankom te s njom dobio sina Felicea Perettija, koji je postao franjevac i ispovjednik pape Pija V. koji ga je imenovao kardinalom.

Sikstov se hrvatski duh osjetio i u osnivanju zavoda sv. Jeronima čijim je članom mogao postati samo onaj koji zna ilirski hrvatski jezik te onaj koji je bio hrvatskoga podrijetla. Andrija Mutnjaković smatra kako je u izgradnji crkve sv. Petra u Rimu sudjelovao, osim hrvatskoga pape Siksta V. i hrvatski arhitekti Lucijan Vranjanin te njegov brat, koji su se nadahnuli u školi Jurja Dalmatinca koji je gradio šibensku katedralu, piše Hina.

Papa Siksto V. (13. prosinca 1521. – 27. kolovoza 1590.), pravim imenom Felice Peretti di Montalto, bio je papa od 1585. do 1590. godine. Bio je poznat kao državnik velikog autoriteta i vrlo uporan. Posvetio se obrani vjere, obnovi Crkve i povećanju ugleda Svete Stolice i Papinske države, a zalagao se i za neovisnost od svjetovne vlasti. 1588. ekskomunicirao je englesku kraljicu Elizabetu I. iz katoličke crkve. Felice Peretti je bio sin jednostavnih zemljoradnika iz Hrvatske koji su se preselili u Italiju. Odrastao je u siromašnim uvijetima.

No drugi povijesni izvori trvde nešto drugačije. Papa Siksto V. rođen je u gradu Grottammare u danjašnjoj Italiji, a prema kronikama Andrije Zmajevića njegov otac vodi porijeklo iz Boka Kotorske, današnja Crna Gora, odakle je došao u Italiju.

Izabran je za Papu 24. travnja 1585, nakon smrti pape Grgura XIII. Potpisivao se sa Peretti, Peretto, što na italijanskom znači Kruškar. Na njegovom grobu se nalazi lav koji drži grančicu sa tri kruške što je navodno stavljeno u spomen na rodno mjesto njegovog oca, Kruševice. U oba slučaja nedvojbeno je da je papa Siksto V. bio Hrvat. /republikainfo/


 

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna