REFERENDUM Crkva poziva Slovence da glasuju protiv obiteljskog zakona

Novi obiteljski zakon, o kojemu će se Slovenci izjašnjavati na referendumu u nedjelju, u slovenskoj javnosti najviše pažnje izaziva zbog predloženog proširenja prava istospolnih zajednica, no donosi i neke druge novine koje bi mu mogle ići u prilog.

Bude li u nedjelju potvrđen novi zakonik, budući bračni parovi moći će kod bilježnika sklapati ženidbeni ugovor o podjeli bračne stečevine. To će moći učiniti prije stupanja "pred oltar" i tijekom braka, što sada važeći, 35 godina stari zakon nije predviđao. Do sada se je u braku stečena imovina u slučaju rastave dijelila "po pola", dok će sada supružnici moći sami odrediti i drukčiji razmjer.
Jedna od novosti u zakonu, koji ima više od 300 članaka, je i to da će se pri diobi zajednički stečene imovine, uz prihode partnera, uvažavati i pomoć tijekom bračne zajednice drugom partneru te doprinos u kućanskim poslovima i brizi za obitelj.
Zagovornici novog zakona ističu da ta i neka druga rješenja govore u prilog potvrdi zakona, dok su se njegovi protivnici usredotočili isključivo na veća prava koja bi zakonom dobile istospolne zajednice, zbog čega njegovo potvrđivanje u nedjelju nije sasvim izvjesno. Prema zakonu što ga je je lani parlament prihvatio, ali neće stupiti na snagu ako se na referendumu ne potvrdi većinom glasova, partneri u stalnim homoseksualnim i lezbijskim zajednicama ubuduće bi imali pravo usvojiti dijete partnera ili partnerice iz ranije heteroseksualne veze.
Protivnici takvog zakonskog rješenja navode u svojoj predreferendumskoj kampanji da bi to mogao biti uvod u kasnije zakonsko priznavanje prava na zamjensko materinstvo ili umjetnu oplodnju žena u istospolnim zajednicama. Na glasovanje protiv novog obiteljskog zakona svoje su vjernike pozvale i najveće religijske skupine u Sloveniji, s izuzetkom Evangeličke crkve.
Ljubljanski nadbiskup Anton Stres izjavio je da je novi obiteljski zakonik za crkvu sporan u više svojih odredaba. On tvrdi da se novim obiteljskim zakonikom, umjesto idealnog i željenog tipa obitelji koju čine muškarac i žena s djecom, sada želi "izjednačiti sve oblike zajedničkog života kao da su jednako vrijedni", čime se redefinira klasična obitelj i relativiziraju tradicionalne obiteljske i društvene vrijednosti. Liberalni krugovi i zagovornici novog zakonskog rješenja tvrde, međutim, da je takvo stajalište crkve i konzervativnih stranaka izraz "hipokrizije", jer se društvena praksa u 35 godina promijenila pa ju obiteljskim zakonom treba jednostavno regulirati. Kako navode, u Sloveniji primjerice postoji oko stotinu istospolnih zajednica u kojima žive djeca koju zakonski i društveno ne bi trebalo diskriminirati.
Osim toga, ističu i službene statističke podatke po kojima se u Sloveniji 55 posto djece rađa izvan bračne zajednice, dok trećina djece živi samo s jednim od dvaju roditelja pa sve takve situacije treba zbog skrbništva, nasljeđivanja i drugih zakonskih prava riješiti bez diskriminacije ili na način koji ne bi bio na štetu djece, bilo da žive u tradicionalno shvaćenim obiteljima ili u zajednicama drugog tipa. /Hina/

 

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna