Slovenci nisu još spremni: 'Ne' posvajanju djece homoseksualnim zajednicama

Slovenci su u nedjelju na referendumu odbacili kontroverzni obiteljski zakon po kojemu bi u istospolnim zajednicama partneri mogli usvajati djecu svojih partnera rođenu iz njihovih ranijih heteroseksualnih veza.

Prema rezultatima nakon što je prebrojano 80 posto glasačkih listića, za stupanje na snagu takvog zakona glasovalo je 43,27 posto građana s pravom glasa koji su pristupili referendumu, a 56,73 posto ih je glasovalo protiv. Na referendum se odazvalo 468.000 birača, nešto više od četvrtine upisanih u biračke popise.

Novi obiteljski zakon sredinom prošle godine prihvatio je 'stari' parlament u kojemu su većinu imale lijeve i liberalne stranke, ali zbog zahtjeva za referendum nije stupio na snagu. Današnjom odlukom na referendumu on je odbačen, a parlament sljedećih godinu dana neće smjeti odlučivati o zakonskom prijedlogu s istom problematikom, dok će se na obiteljske odnose primjenjivati stari obiteljski zakon.

Mogućnosti da istospolni usvajaju djecu najviše su se u kampanji pred referendum usprotivile vjerske zajednice, uključujući katoličku crkvu, dok su zagovornici tvrdili da bi on samo trebao ozakoniti promjene koje su se u društvu već dogodile, te slijediti modernizaciju obiteljskog prava koja već postoji u Europi.

U Sloveniji je inače 2005. godine prihvaćen zakon prema kojemu homoseksualne osobe mogu registrirati svoje partnerstvo na općini, ali ne stječu pravo nasljeđivanja i ostala obiteljska prava, a ne mogu niti sklapati brak kako je to dopušteno u nekim zemljama. (Izvor: Hina)

 

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna